2013. augusztus 6., kedd

Lámpagyújtogatók, plusz Eszter és a rap!Felpörögtek az események a Pille háza táján, hirtelen két újabb dallal rukkolnak elő. Pontosan annyival, amennyi eddig volt.
Sziasztok! Először is! Mi ez a filmzene, ami előbukkant a semmiből?
ATTILA: Mondjuk úgy, egy hirtelen jött megbízás. Százados Miklós új filmjéhez kaptunk egy felkérést, ő többek között A Tüke Fenomén című filmet is jegyzi. Eszter révén kerültünk vele kapcsolatba.
ESZTER: Százados Miklóst 2009 óta ismerem, amikor felkeresett a Tüke Fenomén című filmje kapcsán. Az egy nagyon jól sikerült és díjazott áldokumentum filmje volt, amivel beírta magát a filmtörténelembe. Ezért nem is volt kérdés, hogy amikor köremailben értesített a következő filmjéről, aktivizáljam magam. Pont jött egy zenei ötlet is, amit félálomban sikerült rögzíteni egy, a házunk előtt történt sínszerelő esemény kapcsán tavasz egyik éjjelén.

Esetleg ha valaki még ennél is többet szeretne tudni a filmről?
DÁVID: Az kimerítő tájékoztatást kap a facebookon! Annyit kell tegyen, hogy begépeli a Lámpagyújtogatókat a keresőbe, hiszen a filmnek már van facebook oldala!


Több szempontból is újítotok a negyedik dalotokkal! Meguntátok a szentimentalizmust, esetleg többet szeretnétek mutatni magatokból?
ATTILA: Ez mindig is bennünk volt Dáviddal! Alapvetően rockzenészek vagyunk, ő gitáros, én dobos. Két újabb stílust társítunk a zenénk mellé, ezek a rock és a rap -bár ez utóbbi lehet, hogy kicsit idegennek fog hatni mindazok számára, akik az első két dal alapján alkottak rólunk egy képet.

Rap?! Esetleg Eszter rappel a dalban, vagy mellette valaki más?
ATTILA: Mindkettő! Eszter gondolt egyet és a soron következő dalunkban rappel. Szerintem egész derekasan megállja a helyét! Hívtunk mellé egy vendégelőadót, aki tökéletesen kiegészíti, kiteljesítve így a dalt. Mindketten szövegelnek, ám kettejük közül csak Eszter énekel.

Ez izgalmasan hangzik! Eszter, hogyan jött az ötlet a rappelésre?
ESZTER: A dal egyszerűen adta magát, illetve a zene, amire szöveget írtam, hogy ez most egy ilyen irányba fog menni. Számomra ez kísérlet is magammal, mik azok a műfajok, amiket érinteni tudok. Izgalmas dolog volt, azért a jövőben nem árt a rutin is hasonló műfajnál.

Számotokra mit jelképeznek ezúttal a "romlás virágai"?
ATTILA: Egyfajta démonizált utópiája a mai mindennapoknak. A kapcsolatainkra gondolok. Rendkívül fontos lett mindenféle elektromos kütyü. Tablet, mobiltelefon, laptop. Sok a káros hatásuk, amire fittyet hányunk. Például minek fecséreljünk őszinteséget, igaz mélységet bármire is. Ha meguntunk valamit, valakit, csak megkeressük a képernyőn a jobb felső sarkán az X-et és egyszerűen bezárjuk. Természetesen ez nem egy szentimentálisan lehúzó jelenség, csak egy kis odafigyelés kell.
DÁVID: Technológia, fejlődés. Ilyenkor a Pink Floyd jut eszembe, akik a Live at Pompeii-en fejtegetik a technika és a zenész viszonyát. Nagyjából arról szól a fáma, hogy egészen addig amíg az ember uralja a cuccot, és nem fordítva, addig nincs gond, kétélű a fegyver.
A Romlás Virágai így egy kicsit keserűen édes dolog és ebben az aspektusban szerintem jó dolgot kéne hordozzon, hiszen valahol magunkban hordozzuk a magot a jóra, ami a mai romlott világ posványos táptalaján is ki tud virágozni, még ha nehezen is. Ha meg rosszul nevelnénk a magot, akkor inkább az a Virágok Romlása lenne, úgyhogy fel a fejjel, ez a nóta is hordoz némi reményt! ;)
ESZTER: Abszolút állat és természetvédő vagyok, magam termelem a párommal a zöldségeinket, és nagyon odafigyelek az ökológiai egyensúlyra a környezetemben, sokszor az utcán is szemetet szedek. Szerintem az embereknek jobban kellene figyelniük , és megtanulniuk az ősi bölcsességeket, tudásokat, nem csak rohanniuk összevissza a fogyasztói társadalomban hivatkozva arra, hogy erre nincs idő. Több lenne a boldogabb ember.
BAGGIO: Zanzásítva erről van szó. Olyan világot élünk ma, hogy a nekünk tanított értékek egy része feledésbe merül. Ám van még remény, ez dal ennek a reménynek a lángját táplálja. Már akkor is elértünk valamit, ha csak egy pillanatra is elgondolkodik ezen az, aki hallgatja!


A dalban feltűnik egy új hang, Baggio! Milyen volt a felvételeknél Eszterrel együtt dolgozni?
BAGGIO: Rendkívül gördülékenyen ment a munka az Eszterrel, Ügyesen elkapta a ritmusokat. A rap nem könnyű műfaj, még ha sokan ezt is gondolják, de akiben annyi zeneiség van mint az Eszter, könnyen megoldást talál a kérdésre! Kikérte a véleményem néhány apróságban, majd nekiállt a feladatnak, és laza könnyedséggel megoldotta azt! A rap stílusa pont attól olyan eredeti, hogy egy kicsit nyers, még csiszolatlan. Ha egyszer komolyan akarna egy rap dalt, szívesen készíteném fel őt rá, mert jól ketyeg benne a ritmus, van hozzá érzéke :)

Mikor várható a dal premierje?

DÁVID: Augusztus folyamán. Ez már egészen biztos!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése